Meer weten over die Luyden en/of lid worden?

Die Luyden van 't Hooge Veene is een zogenaamde levende geschiedenis groep. 
Een levende geschiedenisgroep wil niet alleen de geschiedenis vertellen aan mensen, maar vooral het verleden laten zien en proeven en horen en ervaren bijvoorbeeld;
Hoe zag iedereen er uit?
Hoe woonden de mensen?
Wat aten en dronken ze?
Hoe kwamen ze aan hun geld?

Met een levende geschiedenisgroep stap je als het ware midden de geschiedenis in.

 

Bierbrouwen bij Museum De 5000 Morgen 21 november 2009

Wij hebben ons 'Die Luyden van 't Hooge Veene' genoemd.

Als groep houden we ons dan ook vooral bezig met het bestuderen en laten zien van een bepaalde periode uit de geschiedenis van Hoogeveen. Aangezien nog weinig mensen een idee hebben bij de oudste geschiedenis van de veenkolonie Hoogeveen, houden we ons vooral bezig met deze beginperiode: de 17de en het begin van de 18de eeuw. En natuurlijk ook, omdat we zelf die periode gewoon erg leuk vinden!

Onder de link DGH; het Digitaal Geschiedenisboek van Hoogeveen, vindt u een studie die Albert Metselaar maakte van de 1e bewoners van Hoogeveen, zoals nu bekend is.
Hij heeft een uitgebreid onderzoek gedaan en zijn opmerkelijke, nieuwe, conclusies treft u hierin aan.

Wie en wat zoeken we?

De groep bestaat uit vrijwilligers die als gemeenschappelijke noemer hebben, dat ze veel belangstelling hebben voor de periode 1650-1700. Voor de groep zijn we nog steeds op zoek naar enthousiaste mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en met name in de geschiedenis, het leven en de cultuur van de 17e eeuw (de Gouden eeuw). Daarnaast moet je ook nog bereid zijn om zo nu en dan jouw 'persoon' voor het voetlicht te laten treden. Want dat is wel de bedoeling: dat je zelf een persoon 'bedenkt' die leeft rond 1650 in Hoogeveen. Het kan een schipper, een schippersvrouw, een vervener, een middenstander, de kastelein, de muzikant, de rondtrekkende neringdoende, de kwakzalver, de trufgraver of de schulte en zijn vrouw zijn. Kortom, van alles is mogelijk. Je moet echter wel bereid zijn om deze persoon verder handen en voeten te geven: Wat voor kleding had mijn persoon? Wat voor spullen had mijn persoon en hoe werden deze gebruikt? Hoe zou het dagelijkse leven van mijn persoon eruit hebben gezien? De persoon moet zowel voor jezelf als voor 'het publiek' gaan leven.

Hoe is het georganiseerd?

Die Luyden van 't Hooge Veene is onstaan als werkgroep van Museum De 5000 Morgen in Hoogeveen. Inmiddels zijn we een zelfstandige historische vereniging, en daardoor ook breder inzetbaar. Dat kan overal in de omgeving van Hoogeveen en zelfs wel in heel Nederland zijn. Als het maar historisch verantwoord is en passend in onze doelen.

Hoe word ik lid?

Om lid te zijn van Die Luyden hoef je in de eerste instantie alleen maar je op te geven via het contactformulier.
Het lidmaatschap van de groep is gratis. Wel wordt er van je verwacht dat je in de eerste periode van je lidmaatschap (het eerste half jaar) een beeld kunt scheppen van jouw persoon. Je hoeft nog geen kleding en spullen te hebben, maar het is wel handig (ook voor jezelf) te weten wat voor persoon je bent: ben je oud, getrouwd, met of zonder kinderen, een veenarbeider of een schipper, geboren en getogen in Hooge Veene of niet et cetera. Ook wordt er van je verwacht dat je zoveel mogelijk de bijeenkomsten van de groep bezoekt. Deze vinden maandelijks plaats. En natuurlijk ben je erbij als we ergens "op moeten treden". Dat hoeft niet elke keer te zijn, maar een aantal keren per jaar is toch aan te raden.

Kost het nog wat?

Het lidmaatschap van de groep is op zich gratis. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Hou er rekening mee dat je zelf je eigen kleding moet verzorgen en ook je eigen attributen. Je kunt ze zelf maken, maar ook zijn er her en der wel replica's in de handel. Hou er rekening mee dat kleding en toebehoren niet echt goedkoop zijn, ook niet als je alles zelf maakt!

Is leeftijd nog belangrijk?

Eigenlijk ben je nooit te oud - of te jong - om aan levende geschiedenis te doen. Er zijn soms hele gezinnen die met deze hobby - of misschien beter gezegd verslaving - bezig zijn. In principe is dus niemand te oud of te jong om mee te doen.

Nieuwsgierig?

Spreek eens een van de leden aan en informeer naar onze boeiende onstaansgeschiedenis. Wie weet schuilt in u een schipper of schippersvrouw, een dominee, of een turfgraver...

Ook kunt u contact opnemen middels ons contactformulier

Of wilt u eerst verder lezen over onze voorgeschiedenis?