Merrighje van de Swarte van Swol

Ze doet haar eigen verhaal. Ze is dan ook niet op haar mondje gevallen:

"Ik ben Merrighje Jans en ik ben geboren in de tijd dat het wat rustiger was in deze landen, in 1621. 

Mijn vader was Jan de Zwarte en mijn moeder Pietertien Claessen. Ze noemden mijn vader, de Zwarte. Ik weet eigenlijk niet waarom".

"Nee, ik kom eigenlijk niet uit deze streek, maar uit Zwol. Ik had gehoord dat hier in de venen nog al wat clandizie zat en zo ben ik hier tercht gekomen, als in 1641.

Ik heb illegaal een bedrijfje in ��n van de cameren in de herberg. Nee, ik ben niet zo'n ordinaire kruishoer, maar een degelijke camerennumphie. Het zijn trouwens toch alleen maar de hoge heren uit Holland of die van dat huis in Echten die wel langs komen. Met uitzondering van de rentmeester zit hier wat dat betreft weinig geld in de buurt. Maar de heren van Holland betalen goed.

En ach, als het manvolk een borrel komt drinken in de herberg ben ik ook nooit te beroerd om wat voor hen te zingen. Maar dan is het wel handen af, want ik ben veel te duur voor die heren.

Aangezien de leeftijd toch wel een beetje begint te spelen, heb ik ook nog wat meisjes voor mij aan het werk. Laat de schulte er maar niet achter komen. Al knijpt-ie volgens mij wel eens de ogen toe. Tot nu toe heb ik trouwens nooit geen last van hem gehad en dat is maar goed ook.

Mijn beroepsgroep staat de laatste jaren niet meer in zo'n hoog aanzien. Dat was voor een aantal tientallen jaren gelden wel anders, maar sinds die protestanten overal aan de macht zijn is het uit met de pret. De straffen zijn niet misselijk. Ik heb gehoord dat in Holland de meisjes naar het spinhuis worden gestuurd. Ik geloof dat ik hier ook kans op verbanning uit de Landschap loop.

Niemand heeft echt last van mij en daarom denk ik dat ze mij en mijn meisjes met rust laten. En heeft de Heer in Echten zelf ook geen meisjes zitten aan het kanaal, in die herberg bij Echten. Die is wel de laatste volgens mij om mij lastig te vallen."