PETER VAN PESSE

Tenminste, zo noemt hij zich. 
Hij is een man van gewone komaf, hij sliep op het hooi bij Den Kaat in Oosteringe, Pesse. 

Hij is dan wel een eenvoudig man, maar wel een die op pelgrimage is geweest of nog is.Ooit was Europa en was Drenthe volledig een met de gedachte dat je in bijzondere situaties een pelgrimsreis moest ondernemen, om te bidden, om verlost te worden van een zonde, of om te danken voor iets goeds wat je was overkomen.

Peter is een van die mensen. Hij heeft al zoveel plaatsen bezocht, dat hij aan de hand van zijn hoed en de pelgrimstekens precies kan vertellen waar hij allemaal is geweest.

Peter heeft in ieder geval veel genade gevonden bij Sinte Catharina, de beschermheilige van iedereen die goed moet kunnen praten. Dat is te horen ook.

Hij ziet niet zo best. Ze zeggen dat hij op weg is naar de Heilige Godelieve in Gistel, Vlaanderen, die weer haar uiterste best doet voor mensen met slechte ogen.

Peter leeft rond 1550. De tijd dat de reformatie opkwam. Boze tongen beweren dat hij gewoon een lekeprediker is die onder de dekmantel van pelgrimage overal heen kan reizen, in het gevaarlijke Europa van de 16e eeuw.

Afgelopen jaar is hij geweest in Anloo, bij de Etstoel. Daar heeft hij zijn verzameling hoorns laten zien en genezingen verricht met behulp van het water uit de hoorn van Sint Cornelius. 
Dat moet hij toch ergens vandaan halen...