bierbrouwer homme

Homme is begin 1270 geboren in de buurt van Oldeklooster in Friesland.
Dat hij het jaar zo goed weet komt doordat zijn vader zijn moeder bezwangerde vlak voor hij op kruistocht ging, eind 1269. 
In 1272 kwam zijn vader, als een van de weinigen, verzwakt thuis om kort daarna te sterven. Nadat zijn moeder ook stierf is hij opgevangen in het klooster en later, als brouwersgezel in klooster Steenkerke (Mariënbos) bij Katrijp terecht gekomen.

Toen hij op de kennelijkheidsjaren kwam, leek het eenieder beter om het vrouwenklooster te verruilen voor een veiliger omgeving voor een jongeman...

Zo is hij terechtgekomen in het dubbelklooster Soetendaele te Rune. Maar nu de geruchten gaan dat die verplaatst gaat worden naar de moerassen aan de Reest, denkt Homme om in Rune te blijven waar tenslotte het gruithuis ook staat.

Regelmatig trekt hij rond in de Landschap om op de afgelegen boerderijen bier te brouwen bij "wasschuppen", wanneer de boerin geen tijd heeft om zelf voldoende bier te brouwen.

Vraag hem maar eens naar het gruit. De gruitmeester van Rune houdt het recept angstvallig geheim, maar Homme weet wel wat er in moet om een goed bier te maken.