brunhilde en clothilde

Brunhilde en Clothilde van Ruynen zijn geboren in Kampen rond 1200 als kinderen van Herlewijn van Swol en Soeten van Campen.

Brunhilde is getrouwd met de horige boer Allart van Ruynen, en Clothilde met de koopman Tiedeman van Ruynen.

Brunhilde is een horige boerin. Dat betekent dat de tienden moeten worden afgedragen en dat men niet de boerderij mag verlagen. Althans, zich niet ergens anders mag gaan vestigen. In ruil van bescherming wordt de boer verplicht om ook bijvoorbeeld te vechten in het leger van de leenheer. Daarnaast is ze borduurster. Borduren is een eerzaam beroep. Borduren doet ze voor de kerk en voor de abdij en soms voor de vrouwe van Ruynen.

Clothilde is koopvrouw. Samen met haar man drijft zij een handel op Zwolle en Kampen. Eén van de kinderen is ook met een handelaar getrouwd. Zij is poorteres van de stad Zwolle. D.w.z. dat ze allerlei privelegies heeft binnen de stadsmuur, o.a. vrije vestiging en mee mogen praten in het stadsbestuur.

De kleding die ze dragen is een onderjurk of cotte. Daarover heen een overkleed of overkledet. Op het hoofd dragen ze een sluiertje. Alles is gemaakt van linnen. In hun geval is het linnen gekocht. De kleding is met de hand gemaakt, inclusief de knoopjes.